De e-bike, een serieuze concurrent voor de conventionele fiets

De populariteit van de e-bike is groeiende. Het is al lang niet meer een fiets voor 50-plussers. Je ziet steeds vaker scholieren op een elektrische fiets voorbij zjoeven. Ook in het woon-werkverkeer wordt dit type fietsen  meer en meer gespot. Minutenlang rondjes rijden om een parkeerplaats te zoeken is verleden tijd. In de file staan en daardoor te laat op je werk komen is er ook niet meer bij. Mede dankzij de prijzen die de laatste jaren wat vriendelijker zijn geworden, is het kopen van een elektrische fiets niet alleen nog maar weggelegd voor de mensen die wat meer te besteden hebben. Het klinkt als een paradox maar tegelijkertijd met het dalen van de prijzen is de kwaliteit over het algemeen beter geworden. Dit geldt met name voor de levensduur van de accu’s.

 

Prijzen vergelijken

Die prijsverlagingen zijn mooi meegenomen, maar het neemt niet weg dat het nog steeds een behoorlijk bedrag is om ineens weg te tikken. Daarom zijn er winkeliers die betaling in termijnen aanbieden en bij sommige is het zelfs mogelijk om een e-bike te leasen.

Online kun je erachter komen welke fiets voor jou de beste prijs/kwaliteitverhouding heeft. Door op vergelijkings- en infosites te kijken wat de voordelen en nadelen zijn van elke fiets en af te wegen of je kiest voor een lagere prijs of een hogere kwaliteit of beide, kun je je ideale fiets vinden.

 

Verschillende factoren om rekening mee te houden

Voordat je je nieuwe fiets gaat aanschaffen, kun je wat wijzer worden door al die voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen. Wist je bijvoorbeeld dat je prima met een door een NiMH-accu gevoede fiets uit de voeten kunt als je er alleen maar korte stukken op rijdt? Ben je echter van plan half Nederland door te crossen, dan is het aan te raden om voor een wat zwaardere accu te gaan, eentje die meer power heeft en je niet midden in de polder in de steek laat. Ook de positie van de motor is prijs- en efficientiebepalend. Weeg af wat voor jou het handigst is.