Het gebruik van een kinderbed.

Wanneer je zo ver bent dat je een kinderbed nodig hebt, moet je met een paar belangrijke punten rekening houden. Het belangrijkste is dat een kinderbed veilig moet zijn. Je kunt je pasgeboren baby in het begin in de wieg leggen. Een wiegje is leuk voor de eerste paar maanden. Wanneer je kindje beweeglijk is, moet je snel overstappen op een kinderledikantje. De kans bestaat bij een wiegje dat het kindje tegen de zijkanten komt te liggen. Daardoor zal het niet zo goed kunnen ademen. Omdat een baby snel groeit, is het in veel gevallen verstandiger om direct een kinderbedje aan te schaffen.

Kinderbed

Het kinderledikant

Een ledikantje moet veilig zijn voor een kind. Daarom moet het een minimale maat hebben van 120 cm x 60 cm. De spijlen van het ledikant moet van onder tot boven lopen met een tussenruimte van 4,5 cm x 6,5 cm. Bij een verstelbare bodem moet de minimale stand in de laagste stand 60 cm zijn en in de hoogste stand 30 cm. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een goed kinderbedje kan een kind daar van 3 tot 4 jaar in slapen. Er zijn ook kinderbedjes waarvan de voorzijde opgemaakt kan worden. Dat heeft het voordeel dat het kind, als het groot genoeg is er aan de voorzijde kan uitstappen. Het moet niet zo ver komen dat een kindje uit het bed kan klimmen. Daarom mogen de spijlen ook nooit horizontaal zijn aangebracht.

Bedbodem en matrasje

Kinderbed

Zorg voor een stabiele bedbodem. In veel gevallen is dat een lattenbodem. De ruimte tussen de latten moet klein zijn. Een kindje mag niet met zijn voetjes tussen de latten klem komen te zitten. Zorg voor een goed matrasje. Het moet strak in het bed liggen. Het mag geen ruimte aan de zijkanten bieden, waardoor armpjes en voetjes beklemd zouden kunnen komen.