Een citroen plant in een pot

Je wilt graag genieten van je eigen citroenen maar je hebt niet genoeg ruimte of je woont in een koud klimaat? Een citroen plant in een pot laten groeien is dan een goed alternatief. Zet de pot op je patio, terras of binnen en je zult overweldigd worden door haar heerlijk geurende bloemen en zacht gele citrusvruchten. Je kan je citroen plant in een pot ook gerust op je balkon zetten. De Meyer lemon soort is een heel geschikte citroen plant voor balkontuinen en koudere klimaten.

Een Citroen verpotten

Als je een citroen in een pot gaat zetten,. kies dan voor een pot die 25% groter is dan de klomp wortels aan de onderkant van je plant. Een pot van klei is ideaal omdat in tegenstelling tot plastic, het poreus is en water laat verdwijnen aan de zijkanten. Dit helpt je plant te laten groeien en niet te laten verdrinken in te veel water. De kwaliteit van je potgrond is ook een essentiële factor. Gebruik het liefst een potgrond dat water doorlaat en gemixt is met organisch materiaal en gerijpte mest. Verpot je plant elke paar jaar in het begin van de lente. De grootte van je pot zal je dan aan moeten passen aan het formaat van je boom. Vermijd te grote of te kleine plantenbakken. Kies voor een pot of bak die 1 maat groter is dan de huidige pot van je citroen plant.

Zorg voor de plant

Alle citrus planten houden van veel zonlicht en 7 tot 8 uur zonlicht per dag is essentieel. Als je de citroen binnen hebt staan, plaats de plant dan dichtbij een raam dat ruim zonlicht vangt. Je kan ook een gebrek aan voldoende zonlicht vervangen door een groeilamp boven je plant te plaatsen. Je plant heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven. Check of de eerste 5 cm van de grond droog aanvoelt. Als dit het geval is, kun je hem weer water geven. Op winderige en hete dagen is er meer water en vochtige potgrond nodig.