Welke modellen garagedeuren zijn er?

Roldeuren voor garages

Garagedeuren zijn in vele modellen, kleuren en patronen leverbaar. Dus als je je gaat oriënteren op een nieuwe garagedeur, dan kan het gebeuren dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet en het lastig vindt om een aankoopbeslissing te nemen. Daarom zetten we in dit artikel in hoofdlijnen uiteen welke soorten modellen garagedeuren er zijn. Hopelijk maak het je keuze hiermee iets je makkelijker.

Sectionale garagedeuren

Sectionale garagedeuren zijn deuren die uit horizontale deurpanelen bestaan. De deurpanelen zijn geïsoleerd en strak vormgegeven. Sectionale garagedeuren worden standaard elektrisch bediend. Er is dus geen handvat zichtbaar aan de buitenkant van de deur. Aan de binnenzijde zit wel een handvat waarmee in geval van nood de deur alsnog handmatig geopend kan worden.

Sectionale garagedeuren zijn in tal van kleuren en patronen leverbaar. Van moderne strakke aluminiumlook tot en met een landelijke uitstraling in de vorm van een houten patroon. Er is dus altijd wel een sectionale deur die bij jouw woning past.

Roldeuren voor garages

Zijdelingse sectionale garagedeuren

Naast de standaard sectionale deuren die verticaal worden geopend, zijn er ook zijdelingse sectionale garagedeuren die horizontaal geopend worden. Dit is een ideale deur als je de garage als fietsenstalling wilt gebruiken. Je hoeft het deurblad immers maar een stukje te openen om de garage in en uit te kunnen gaan

Garage roldeuren

Roldeuren voor garages zijn net zoals sectionale deuren uit horizontale deurpanelen opgebouwd. De panelen zijn alleen een stuk smaller, zodat ze boven de opening van de garage opgerold kunnen worden. Garagedeur roldeuren zijn bij uitstek geschikt als je de garage als opslagplaats wilt gebruiken of als je geen oprit hebt.

Het deurblad kantelt immers niet naar buiten toe open, waardoor je niet het risico loopt dat je tijdens het openen van de garagedeur per ongeluk je auto of je fiets beschadigd die voor de garagedeur geparkeerd staat.

Openslaande garagedeuren

Wanneer je de garage als kantoor wilt gaan gebruiken of als fietsenstalling zijn openslaande garagedeuren ideaal. Openslaande deuren bestaan namelijk uit twee deurbladen die onafhankelijk van elkaar bediend kunnen worden.

Je kunt daardoor snel de garage met je fiets verlaten. En als je de garage als kantoor gebruikt, kun je gasten via de openslaande deur ontvangen zonder dat je het gehele deurblad hoeft te openen.

Kanteldeuren

De klassieker onder de garagedeuren zijn toch wel garage kanteldeuren. Dit type deur bestaat uit een deurblad dat tijdens het openen naar buiten toe kantelt. Het is een relatief goedkope garagedeur, maar desondanks zeer degelijk. Voorheen waren kanteldeuren voor garages niet geïsoleerd, maar tegenwoordig zijn er geïsoleerde modellen verkrijgbaar waarmee tocht en kou via de garagedeur tot het verleden behoren.

Zo kies je de juiste deur

Bij het kiezen van een garagedeur is het met name van belang dat je kijkt naar je wensen en eisen. Als je een garagedeur vaak moet gebruiken zit je er niet op te wachten om de deur keer op keer handmatig te moeten openen.

En wanneer je de garage als kantoor gaat gebruiken is isolatie van de garagedeur belangrijk omdat het anders te koud en tochtig in de garage wordt. Kortom, zet je wensen en eisen op een rijtje en zoek vervolgens de deuren uit die aansluiten bij dat rijtje. Op die manier is een miskoop in principe uitgesloten.